Apel mladim vozačima i njihovim roditeljima

Koliko god je statistika skup brojki koji nerijetko sakrivaju bitno, ona je, kad su crni podaci o prometnim nesrećama u RH u pitanju - neumoljiva ! Idalje, veliki dio prometnih nesreća skrive mladi vozači. U pravilu u noćnim satima i u pravilu zbog neprilagođe brzine. Najčešće je to slijetanje vozila s ceste, odnosno loše i nepripremljeno savladavanje zavoja.

Naravno da bi bilo nekorektno upirati prstom samo na mlade vozače jer puno problema stvaraju i oni stariji. No, budući da se bavimo osposobljavanjem novih vozača, dužnost nam se osvrnuti na njih.


Očito napor koju ulažu policija i djelatnici autoškola nije dovoljan. Djelatnici autoškola, prije svih instruktori, ulažu lavlji posao u osposobljavanje kandidata za vozače. Ispit nije lagano proći i sam Program vozačkog ispita dosta je složeno napravljen, mada ne i besprijekorno. U svakom slučaju, sigurno je da vozačka dozvola nikome nije poklonjena niti je položio na sreću.

E sad, zašto neki kandidati nakon položenog ispita napuštaju navike stečene u autoškoli i postaju rizična skupina, to je KLJUČAN problem. Mislim da je tu uloga roditelja (staratelja, skrbnika) najbitnija. Roditelj mora biti i instruktor nakon instruktora i ''policajac u kući'', i u preventivnom i u represivnom smislu. Već smo ranije zaključili da je prometna kultura u ovom dijelu Europe na niskim granama i baš zato je bitno da nove generacije vozača, usvojene NAVIKE prakticiraju kao samostalni vozači jer samo tako se situacija može promijeniti. Znanje i vještina dobijaju se u hodu, godinama i s tisućama prijeđenih kilometara. Ta dva segmenta bitna su, ali ne i krucijalna. Jer ne može se bit savršen vozač nakon 30-ak odvoženih sati niti treba bit Šumaher da bi se dobila vozačka dozvola. Al zato stečene NAVIKE nemaju alternativu. Vozač bez stečenih navika, i to onih dobrih, loš je vozač. Brižan roditelj koji stavlja pod nadzor mlade vozače - dobar je roditelj.

prometna nesreca e46251eaa7d92a489de144203dd2cf72 view article new

 

Kontakt info

  • Adresa: Put Pridvorja 36, Zvekovica
  • Telefon: 020 / 324880
  • Mob: +385 99 3165 660
  • E-mail: autoskola.konavle@gmail.com

Facebook Fan Page

Online Ispiti

IMG ISPIT